×

Raül Roncero, autor del cartell

 

El cartell La multiplicitat d’elements de Les Santes, protagonista del cartell Roncero coneix molt bé la Festa Major de Mataró, i ha volgut fer un cartell amb to festiu i amb diversos elements que en formen part: des del més evidents, com són les figures i comparses del seguici festiu, com d’altres més singulars d’actes concrets: la Postal de Gegants, el fanalet de Requisits, la xíndria de la ballada de sardanes del 27 a la nit, el got de cremat, el colom blanc de la sortida de les relíquies de la basílica de Santa Maria acabat l’ofici, la galeta tradicional de la Convidada de la Família Robafaves...entre instruments musicals i altres imatges icòniques de Les Santes. També hi són presents el cartell i la samarreta de Les Santes, molt importants en la imatge de Les Santes cada any. L’artista ha escollit la samarreta de Martí Anson de l’any 2008 i el cartell de Dani Montlleó del 2010. Les Santes esportives hi són representades en els seus dos actes més populars, la Cursa i la Travessa al Port. És un cartell on hi cap tota la Festa Major de Mataró. No hi ha cap acte de consuetud que no hi estigui reflectit, i admirar el cartell esdevé un repte per reconèixer-hi tots i cadascun dels elements que el conformen.

L’artista es defineix com a ‘santero’, que per a ell és qui s’emociona quan veu ballar la Família Robafaves, quan olora la pólvora dels actes de foc, que és feliç bevent Juliana i que sempre té present Les Santes, estigui on estigui i sigui l’època de l’any que sigui. Ha fet un cartell per a gent com ell, que s’hi reconegui en tots els elements, i també un cartell festiu per a tothom, grans i petits, alegre i festiu. El color de fons que ha triat també està molt relacionat amb la festa mataronina, és el color de la Juliana, la beguda de Requisits de Festa Major de la matinada del 28 de juliol.

Al cartell també hi ha incorporat, en la tipografia, la frase ‘Glòria a les Santes’, una expressió molt mataronina que es repeteix sobre tot el matí del 27 de juliol, dia de les santes patrones, un dia especialment marcat en el calendari dels que estimen i segueixen Les Santes. I ho ha escrit reflectint la frase que també cada any s’encén a la platja, durant l’espectacle del castell de focs del mateix dia 27.

Històric de cartells de Les Santes des de 1979

Raül Roncero

Nascut a Mataró l’any 1987. Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona (2009), té un Màster Universitari en Arts Digitals per la Universitat Pompeu Fabra (2013). Va ser artista resident a Can Xalant, Centre de Creació i Pensament Contemporani de Mataró (2008-2009). La ciutat de Mataró ha estat un dels temes recurrents en la seva trajectòria. Projectes com “Welcome to Mataró” (Beca Mataró, 2009), “Le Grand Pétomane” (Guanyador de la IX Mostra d’art jove de Mataró, 2010) o l’exposició “El valor dels símbols” (2010, Espai f) en són una bona mostra. La seva obra es basa en el treball amb estereotips, símbols i tradicions. Les seves obres s’han pogut veure per Mataró, Barcelona, Bilbao, Kortrijk (Bèlgica) i Ginebra (Suïssa), entre d’altres ciutats. Ha participat com a artista convidat a Zona intrusa 8 (2015). La seva última exposició a Mataró ha estat El relat d’una exposició (2017), a Can Palauet. www.raulroncero.com

Anna Aluart, fotògrafa de Les Santes 2017

Anna Aluart és la fotògrafa a qui la Comissió d’Imatge de Les Santes ha fet la proposta perquè realitzi el seu projecte de cara a exposar-lo l’estiu de 2018.

Nascuda a Mataró l’any 1984. Va estudiar el Grau en Mitjans Audiovisuals a la Universitat Politècnica de Mataró i després fotografia a l’Institut d’estudis Fotogràfics de Catalunya i a l’Escola de Fotografia Grisart, on es va especialitzar en retoc digital.Ha treballat de docent en els àmbits de la fotografia i de programes de retoc digital en diversos centres, i ha estat cap de fotografia de la revista setmanal El Tot Mataró i Maresme. Actualment treballa a kl’estudi fotogràfic VistaDiferent. Recentment ha obert un estudi fotogràfic a Mataró, Sasa Studio.

Realitza projectes fotogràfics per encàrrec. La seva especialitat, pèrò, és el retoc i el tractament digital de la imatge, de manera que molta part de la seva obra fotogràfica té un vessant artístic que va més enllà del retrat realista.
www.annaaluart.com / www.sasastudio.net

Històric de programes d'exposicions fotogràfiques