Flabiol 300

Tres-cents anys de flabiols a Mataró

La primera notícia escrita sobre l'existència de flabiolaires a Mataró data de fa just 300 anys. Es troba al llibre de comptes de la Confraria de la Minerva, de 1719, i probablement ja hi havia flabiolaires des de molt abans, com arreu d'Europa, des del segle XIII.

Mataró és un dels pocs llocs de Catalunya en què, en els darrers segles, el flabiol no ha deixat mai d'escoltar-se. Actualment fins i tot podríem dir que enlloc no hi ha tantes persones capaces de fer sonar el flabiol com aquí.

Amb aquest motiu, un col·lectiu nombrós i divers de flabiolaires de Mataró va posar-se a treballar perquè el 2019 fos «l'any del flabiol» a la nostra ciutat. El grup Flabiol 300 ha planejat tot un seguit d'activitats al llarg de l'any, amb la finalitat de donar visibilitat i projecció a aquesta singularitat mataronina.

Durant una etapa llarga, Les Santes van ser el «reducte» de la presència del flabiol, popular a la nostra ciutat. I és en el marc d'aquesta celebració que aprofitem i li anirem donant el protagonisme que es mereix en diversos actes de la festa. 

Comissió Flabiol 300


També podeu gaudir de l'exposició El flabiol a Mataró. 300 anys del 9 al 24 de juliol, de dimarts a dissabte, de 6 a 8 del vespre al Museu Arxiu de Santa Maria

Hi trobareu una selecció de documents i fotografies que mostren quins van ser els antecedents del flabiol i com aquest instrument, acompanyat d’un tambor, ha estat present en la vida de la ciutat almenys des de fa 300 anys i hi ha perviscut fins als nostres dies. Perquè en el panorama de la cultura popular a Catalunya, la relació entre Mataró i el flabiol és del tot excepcional.

Organitza: Museu Arxiu de Santa Maria - Centre d'Estudis Locals de Mataró. Col·laboren: Els Garrofers ACP i Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró