El Drac i el Dragalió


Presentació

El Drac de Mataró està inspirat en el drac alat que en Robafaves duu esculpit al casc. És portat per una sola persona. Té vuit punts de foc però el tipus de pirotècnia que llueix contribueix que sigui una figura amable que permet a la gent ballar i acompanyar-lo de ben a prop. Compta amb un mecanisme especial que també li permet treure foc per la boca.
Participa a les cercaviles i actes de foc de Les Santes. Per Sant Jordi de l’any 2007 aparegué un ou enviat al Drac de Mataró. El dia de la Crida de la Festa Major d’aquell any en nasqué el Dragalió, el fill del Drac de Mataró.
Igual que el seu pare, és portat per una sola persona, treu foc per les ales, la cua i la boca.

El Drac és el protagonista de la Fogonada de Sant Jordi, un acte especial en què s’adapta la llegenda de Sant Jordi i el Drac de Mataró n’esdevé un personatge amable. Les figures també participen en les festes de barris i en correfocs i trobades quan se’ls convida.

Una mica d’història

El Drac nasqué el 20 d’abril de 1991 en el marc dels actes festius de Sant Jordi. És obra de Manuel Casserras. Des de llavors forma part del seguici de Les Santes i participa a l’Escapada a negra nit. L’any 1997 es creà l’acte de la Fogonada per Sant Jordi, un recorregut amb foc pels carrers i voltafocs (fer voltes en una plaça en el sentit contrari a les busques del rellotge, amb música i foc) per les places del centre històric de la ciutat, adaptant la llegenda de Sant Jordi a Mataró.
El Sant Jordi de l’any 2007 es presentà en societat l’ou d’on sortiria el petit Dragalió el 25 de juliol d’aquell mateix any. El petit drac és obra de Xevi Ribas. Fou la seva primera festa major, i l’acte El Festeig del drac del qual fou fruit el Dragalió passà a ser el Ball de Dracs, en el qual tots dos exerceixen d’amfitrions d’altres figures similars de Catalunya.

Música i balls

El Drac i el Dragalió sempre es mouen amb el ritme dels tabals. Els músics interpreten diversos tocs: el del correfoc, el de la Passada i el del seus balls propis. La música del Ball dels Drac és de Michael Weiss. Aquest últim fou l’autor de la música del primer ball propi del Dragalió; l’actual és obra de Joan Cot i Matias Lizana.
Ambdues coreografies són de Montse Calsapeu.


La colla

La colla està formada per portadors de les figures per una part i per músics de l’altra. Actualment són 25 portadors i 18 músics. És l’única colla que té dos grups de tabalers diferenciats, un d’adults per acompanyar el Drac i un de nens i nenes per acompanyar el Dragalió. La colla del Dragalió té un reglament de funcionament aprovat pel Ple de l’Ajuntament, i que explicita que el nombre de portadors és 15, d’entre 10 i 16 anys, i també 15 músics, d’entre 8 i 16 anys.

Els músics es reuneixen per assajar de gener a juliol, i la colla es reuneix els mesos anteriors a Sant Jordi i a Les Santes per treballar els diversos temes relacionats amb la celebració dels actes en què participen.

I també...


La Família Robafaves i els Nans
L'Àliga
Les Diablesses
La Momerota i la Momeroteta