La Crida


Comprèn els dies 25 i 26 de juliol. La Crida de la Festa Major del 25 a les 8 de la tarda és l’acte d’inici oficial de la festa. Totes les comparses institucionals i la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme han iniciat, un quart d’hora abans i al so d’un volador, el seu camí Cap a la Crida des de diversos punts del centre històric de la ciutat. Tots es troben i es van situant davant el balcó de la Casa Gran per escoltar el pregó de l’alcalde, que convida els ciutadans a participar de la festa. Es produeixen els primers balls i dormides de les figures, i se senten els primers crits de ‘No n’hi ha prou’ per part de la mainada cada vegada que en Robafaves acaba el seu ball i sembla que s’ajeu per entrar a l’Ajuntament. El gegant torna a ballar una i una altra vegada per satisfer les peticions dels petits.

La Nit Boja del 25 és la més especial de la Festa Major. Està formada per quatre actes encadenats sorgits a partir de 1983: el Desvetllament bellugós i la Convidada de la Família Robafaves, l’Escapada a negra nit, la Pujada tabalada i la Ruixada. El Desvetllament Bellugós: els Gegants, a 2/4 de 12 de la nit, surten de l’Ajuntament i baixen La Riera fins a la plaça de Santa Anna, on conviden els ciutadans a vi i galetes. Durant una hora els Gegants són a la plaça, on també hi ha el concert d’un grup de música tradicional. Passada l’hora la Família Robafaves emprèn el camí de tornada a l’Ajuntament. Tant a la baixada com a la pujada els Gegants giravolten i ballen amb el so del pasdoble El Bequetero, que no para de tocar la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme, mentre la gent que acompanya els Gegants compta ajupida fins a 15, i salten i coregen al so dels compassos. El Bequetero s’ha convertit en l’himne de Les Santes, omnipresent i símbol de l’alegria i l’entusiasme de la festa. Tant la baixada com la pujada dels Gegants dura exactament mitja hora i ni un minut més ni un minut menys.

L’Escapada a Negra Nit és el correfoc més important de l’any. Les figures de foc de la ciutat, la Momerota, les Diablesses i el Drac conviden altres figures i diables de Catalunya. Just quan la Família Robafaves entra a l’Ajuntament, els que es desvetllen són les figures de foc i comença la seva escapada nocturna, ben entrada la matinada. Després del correfoc pels carrers del centre històric de la ciutat, tornen a la Casa Gran amb un final de foc espectacular a la plaça de l’Ajuntament. La Nit boja segueix. Els tabalers de les colles de foc s’agrupen de nou davant de l’Ajuntament i pugen La Riera amb la gent, a ritme de tabals. És la Pujada tabalada. En arribar al Parc Central comença la Ruixada. Diversos aspersors i sortidors van mullant la gent mentre els disjòqueis trien èxits musicals clàssics i actuals per marcar el ritme del que queda de nit, fins que surt el sol.

Des de l’any 2012 hi ha la rèplica de la Nit Boja adaptada als infants: és la Tarda guillada, i se celebra la tarda del 26. La baixada i pujada per La Riera s’anomena De parranda!, també hi ha una Convidada de la Família Robafaves a la plaça de Santa Anna, amb un grup d’animació infantil i galetes i suc de taronja. A continuació el Correguspira, el correfoc infantil que ja se celebrava aquesta tarda del 26 de juliol, i en què la Momeroteta i el Dragalió conviden altres figures de foc infantils d’arreu de Catalunya. Foc i aigua també s’enllaçaran amb una Pujada tabaladeta per La Riera, i al mateix escenari que la nit anterior hi haurà la Ruixadeta d’aigua i música per als petits.

També en aquest bloc hi trobem actes de consuetud com la Barram i repicada de campanes del 26 a les 2 del migdia, i que congrega nombrosos mataronins a la plaça de Santa Maria per escoltar durant mitja hora el tritlleig, repic i volteig de campanes, acompanyades del ritme acompassat de 25 morterets, la vigília de la festivitat de les santes patrones.

I també...


El Portal
El ritual
La Diada
Epíleg