L'Encesa. Mostra de Balls de Diables tradicionals

Cultura popular i tradicional

Dissabte 20 de juliol de 2024 / A partir de les 18 h / Des de l'Ajuntament

Aquest any és molt especial per al Ball de Diables de Mataró: celebren 20 anys de colla de diables, 15 anys de colla de diablons i 10 anys de Basilisc!

El Ball de Diables farà els seus balls parlats, cercavila i correfoc amb els seus convidats especials per a l'ocasió: Ball de Diables de la Canonja, Ball de Diables de Vila-seca, Ball de Diables de Ribes, Ball de Diables 7 Pecats Capitals de la Pobla de Mafumet i Ball de Diables de Vilafranca del Penedès.

L'Encesa
18 h: Balls parlats de les colles de diables a la plaça de l'Ajuntament.

21.30 h: Desfilada dels Diables: plaça de l’Ajuntament, c. d’en Palau, c. de Santa Maria, c. de Sant Cristòfor, c. de Barcelona i La Riera fins a l’Ajuntament.

22 h: Cercavila amb focDavant l’Ajuntament, c. de Sant Josep, Muralla del Tigre, c. d’Argentona i La Riera fins davant de l’Ajuntament, on hi haurà els balls de lluïment i l'encesa final.

Aquest recorregut és amb pirotècnia, protegiu-vos amb roba de cotó i calçat tancat i còmode. Us recomanem que també us protegiu les oïdes amb taps o cascs.


El Ball de Diables està de celebració! 20 anys del Ball de Diables, 15 anys dels Diablons i 10 del Basilisc

Aquest any és molt especial. Es compleixen 20 anys des que un grup de mataronins va impulsar la creació d’una colla de diables que pogués estar integrada per homes; era la Colla del Basilisc. Cinc anys després, el 2009, van crear la colla infantil. L’any següent van adoptar la forma del tradicional ball de diables. El guió del ball parlat de Mataró és una adaptació d’un text antic del Ball d’en Serrallonga de Mataró, del qual es conserva una versió escrita de l’any 1856.

El 2012 va ser l’any en què es va celebrar la primera Encesa, l’acte propi de la colla dins la programació de Les Santes. Aquest acte, que sempre se celebra a les portes de la Festa Major, sovint ha estat acompanyat d’una exposició.

El 25 de gener de 2014 va aparèixer el Basilisc, la bèstia amb cos de gall, pell de gripau i cua de serp; una figura arrelada antigament a la ciutat amb fortes vinculacions amb el camp i la pagesia. Va ser construïda amb fibra de vidre per Dolors Sans i té nou punts de foc. Des d’aleshores el Basilisc ha participat en nombrosos actes festius tant a la ciutat com a poblacions amb una gran tradició en la celebració d’actes de cultura popular i de foc: Cervera, Solsona, Reus, Tarragona...

Per commemorar totes aquestes efemèrides, el Ball de Diables promet molta intensitat en la seva participació per Les Santes, i algunes novetats: la incorporació dels personatges Llucifer i Diablessa al Ball de Diablons i la renovació total del vestuari i accessoris de la colla.

L’infern segons Hortós
El nou vestuari del Ball de Diables de Mataró

Fins ara el vestuari del Ball de Diables de Mataró estava format pels vestits de lli confeccionats pel dissenyador vilafranquí Amadeu Ferré. El ceptrot era obra de l’escultor mataroní Pol Codina i els timbals de pell, de l’artesà musical Xixo Luthier.

L’any 2021 la colla va demanar a l’artista i titellaire Joan Hortós un disseny nou del vestuari. Va treballar amb il·lusió en el projecte, però malauradament ens va deixar abans d’hora, el desembre d’aquell mateix any. Ara s’ha fet realitat aquest petit gran somni. La modista Pepita Fernández ha fet la confecció a partir del disseny d’Hortós, i els membres de la colla s’han encarregat de la pintura dels vestits. La renovació dels ceptrots, les forques i les corones l’ha tornat a fer l’escultor Pol Codina, de la Serralleria March.

Visiteu la mostra al voltant de tot aquest projecte a la Biblioteca Popular (c. d’en Palau, 18, a la plaça de l’Ajuntament) del 10 al 29 de juliol. Hi haurà exposats els esbossos, els dissenys originals i alguns motllos dels accessoris de la colla. Hi podrem admirar l’infern segons Hortós!

Organitza: Ball de Diables de Mataró. Col·labora: Ajuntament de Mataró
Tipus d'activitat:
Consells i serveis: