La basílica de Santa Maria és un monument històric de Mataró. El campanar n'és un element singular i hi ha set campanes:
La Madrona i la Candelària a la part més superior del campanar. Són les campanes civils i les encarregades de marcar les hores i els quarts. Ho fan de manera automatitzada.
La Carme, la Miquela, la Montserrat, la Juliana i la Semproniana. Són les campanes litúrgiques que estan al cloquer del campanar, es repiquen manualment i les que ara estan en procés de restauració.
Els Campaners de Santa Maria, de manera voluntària, fan els tocs de manera manual cada dissabte a les dues del migdia i en ocasions litúrgiques especials. Per Les Santes se celebra un acte dins del programa, la Barram del 26 de juliol, amb les campanes com a protagonistes absolutes.
Els darrers anys s'han anat detectant diverses patologies a les campanes. Des de 2017 no es repicava la Carme a causa d'una esquerda important. A partir d'aquí s'ha fet tot un estudi i s'ha iniciat el procés de rehabilitació:
Agraïments: Campaners de Santa Maria de Mataró, Museu Arxiu de Santa Maria, Sabateries Boixet, Estudi d'arquitectura NODE i Enric Puiggalí
El dijous 27 de juny de juny a la tarda es va celebrar l'acte de descobriment de les campanes a l'interior de la basílica de Santa Maria.
Del 28 de juny fins al 5 de juliol les campanes van estar exposades a l'interior de la basílica, on cada tarda centenars de persones les van poder veure de ben a prop i aprendre de les explicacions que oferien els Campaners de Santa Maria.
El dissabte 6 de juliol, durant tot el dia, es va celebrar l'acte Celebrem les campanes!. Va consistir en treure les campanes a l'exterior de la basílica perquè tothom que ho desitgés les pogués veure abans del l'enlairament. Al migdia es va fer un vermut i a la tarda lectures poètiques a l'entorn de les campanes i un petit concert.
El diumenge 7 de juliol hi va haver l'acte protocol·lari de presentació de les campanes a la ciutat i la benedicció de la nova campana Carme, a càrrec del bisbe auxiliar de l'Arxidiòcesi de Barcelona monsenyor Javier Vilanova.
Es demana la col·laboració d'empreses i de la ciutadania per fer aportacions voluntàries i contribuir a fer realitat tot el projecte de rehabilitació.
Aquests donatius tenen beneficis fiscals importants!
D'aquesta manera estaràs fent possible la preservació del patrimoni mataroní, constaràs a tot el material i accions que es produeixin i gaudiràs d'una visita personalitzada al campanar.
Tot aquest procés permetrà restituir el repertori històric de tocs manuals de les campanes, i recuperarem la sonoritat que és pròpia de Mataró.
Les campanes i el campanar de Santa Maria tenen un protagonisme gran dins la festa de Les Santes. La basílica de Santa Maria és el punt neuràlgic de la festa, és la seu del ritual i culte religiós a les santes patrones de la ciutat de Mataró, santa Juliana i santa Semproniana. És on descansen les seves relíquies i on se celebra cada 27 de juliol, la diada festiva de la ciutat, l'ofici i la Missa de les Santes de mossèn Blanch.