La Banda fa 40 anys!

La Banda de l'Agrupació Musical del Maresme, essencial a Les Santes


Els orígens
L’any 1912 es va crear la primera Banda Municipal de Mataró, formada per uns trenta músics amb instruments de vent i percussió. Va ser molt popular, i actuava per Les Santes. L’any 1969 va desaparèixer. A final dels anys setanta i en el marc de la recuperació de la Festa Major es va contractar la Societat Musical Mestre Orts de Gaianes. Aquesta banda valenciana va ser l’ànima musical de Les Santes des del 1980 fins al 2003. D’altra banda, en els primers anys de la democràcia es va formar la Societat Musical d’Escuracassoles per posar la part musical als actes de recuperació del Carnestoltes.

Des del 1984...
La major part dels músics que integraven la Societat Musical d’Escuracassoles van formar l’Agrupació Musical del Maresme, sota la direcció de Francesc Soler. Amb el temps aquesta va anar fent l’acompanyament musical de la Festa Major, i va acabar formant part del seguici institucional. A partir de l’any 1989 l’Agrupació Musical del Maresme va compartir el protagonisme musical amb la “Banda de Gaianes”, i els llaços entre les dues bandes i les dues ciutats es van fer forts i encara perduren en el temps.

Des de l’any 2002 el director de la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme és Pere Bono. A part de Les Santes, la banda també fa concerts tant a Mataró com arreu de Catalunya.

La trajectòria de quatre dècades de música a la ciutat amb la interpretació de pasdobles, bandes sonores i altres peces tradicionals és un bon motiu per felicitar els del color vermell durant la Festa Major d’enguany. El dia 25 a les 6 de la tarda la Banda farà el concert tradicional en solitari al Pati de la Residència Sant Josep, i el dia 29 a les 10 del vespre la trobareu a l’escenari de l’Espai Familiar juntament amb The Hanfris Quartet.

El Ball de Diables està de celebració

20 anys del Ball de Diables, 15 anys dels Diablons i 10 del Basilisc


Aquest any és molt especial. Es compleixen 20 anys des que un grup de mataronins va impulsar la creació d’una colla de diables que pogués estar integrada per homes; era la Colla del Basilisc. Cinc anys després, el 2009, van crear la colla infantil. L’any següent van adoptar la forma del tradicional ball de diables. El guió del ball parlat de Mataró és una adaptació d’un text antic del Ball d’en Serrallonga de Mataró, del qual es conserva una versió escrita de l’any 1856.

El 2012 va ser l’any en què es va celebrar la primera Encesa, l’acte propi de la colla dins la programació de Les Santes. Aquest acte, que sempre se celebra a les portes de la Festa Major, sovint ha estat acompanyat d’una exposició.

El 25 de gener de 2014 va aparèixer el Basilisc, la bèstia amb cos de gall, pell de gripau i cua de serp; una figura arrelada antigament a la ciutat amb fortes vinculacions amb el camp i la pagesia. Va ser construïda amb fibra de vidre per Dolors Sans i té nou punts de foc. Des d’aleshores el Basilisc ha participat en nombrosos actes festius tant a la ciutat com a poblacions amb una gran tradició en la celebració d’actes de cultura popular i de foc: Cervera, Solsona, Reus, Tarragona...

Per commemorar totes aquestes efemèrides, el Ball de Diables promet molta intensitat en la seva participació per Les Santes, i algunes novetats: la incorporació dels personatges Llucifer i Diablessa al Ball de Diablons i la renovació total del vestuari i accessoris de la colla.

L’infern segons Hortós

Exposició sobre el nou vestuari del Ball de Diables de Mataró

Fins ara el vestuari del Ball de Diables de Mataró estava format pels vestits de lli confeccionats pel dissenyador vilafranquí Amadeu Ferré. El ceptrot era obra de l’escultor mataroní Pol Codina i els timbals de pell, de l’artesà musical Xixo Luthier.

L’any 2021 la colla va demanar a l’artista i titellaire Joan Hortós un disseny nou del vestuari. Va treballar amb il·lusió en el projecte, però malauradament ens va deixar abans d’hora, el desembre d’aquell mateix any. Ara s’ha fet realitat aquest petit gran somni. Pepita Fernández ha fet la confecció a partir del disseny d’Hortós, i els membres de la colla s’han encarregat de la pintura dels vestits. La renovació dels ceptrots, les forques i les corones l’ha tornat a fer l’escultor Pol Codina, de la Serralleria March.

Visiteu la mostra al voltant de tot aquest projecte a la Biblioteca Popular (c. d’en Palau, 18, a la plaça de l’Ajuntament) del 10 al 29 de juliol. Hi haurà exposats els esbossos, els dissenys originals i alguns motllos dels accessoris de la colla. Hi podrem admirar l’infern segons Hortós!

Nans que fan 40 anys


El 25 de juliol de 1982 es van presentar a la ciutat quatre nans nous. En Patufet va fer els honors i va col·laborar en la presentació del Follet, el Pierrot, el Comte i en Carrau. De fet no eren nans nous, sinó més aviat recuperats, ja que feia anys i panys havien format part del grup de capgrossos que acompanyava la Família Robafaves... El text del programa de la Festa Major d’aquell any els presentava així:

...el Follet, un barbut com n’hi ha pocs; el Pierrot que fa cara de no haver trencat mai ni un plat; el Comte, un individu seriós i solemne, i el senyor del barret de copa, conegut també per Carrau, cognom d’un mataroní al qual s’assemblava.

Si vols saber més sobre els Nans de Mataró...