La Festa Major de Mataró s’anomena “Les Santes” en honor a les patrones de la ciutat, Santa Juliana i Santa Semproniana. Mataró té una única festa major, i se celebra des de la primera meitat del segle XIX a l’entorn del dia 27 de juliol.
Què fa que Les Santes sigui una de les millors festes majors de Catalunya? Una multitud de factors: la història, la recuperació ciutadana, la litúrgia i la innovació. La gran participació ciutadana als actes, la voluntat dels col·laboradors, la gent implicada en l’organització. La il·lusió i la devoció dels ciutadans que traspua per tots els racons: a les escoles i esplais, a les entitats, a les llars, als mitjans de comunicació, als grups d’amics. La festa es viu i es respira al carrer.
Ens agrada dividir la Festa en quatre estadis: el Portal, que són els actes que se celebren fins al 24 de juliol, previs a l'inici oficial de Les Santes, la Crida de Festa Major que fa l'alcalde des del balcó i que les figures institucionals celebren davant l'Ajuntament. La Crida, els dies 25 i 26 de juliol. La Diada, els dies 27 (festivitat de les patrones) i 28 de juliol, i finalment l'Epíleg, els actes del dia 29 de juliol que tanquen la Festa.
Aquesta estructura en quatre blocs està formada per actes de consuetud que formen part indiscutible de la festa. Alguns han perviscut al llarg dels anys i dels segles, com l’Ofici i la Missa de Glòria, la Passada, els Focs i les Dormides dels gegants. D’altres s’han anat creant i consolidant des de la recuperació de la democràcia i el moviment ciutadà que amb el lema ‘Les Santes: Fem-ne Festa Major’ es va encarregar de crear i gestionar la festa mataronina a partir de 1979. De tot plegat en surten els actes que conformen la festa en el seu vessant tradicional i patrimonial, com així ho reconeix la declaració de Les Santes com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional, i la seva incorporació al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.